Suomenlinnan teehuone on syntynyt suomalais-japanilaisena yhteistyönä maiden välisen kulttuurivaihtosopimuksen tuloksena. Aloitteen tekivät suomalaiset chadōn opiskelijat, jotka tarvitsivat asianmukaisen opiskelutilan Helsinkiin.
Vuonna 1999 japanilainen Kansai-alueen Japani-Suomi yhdistys, Kansai Japan-Finland Society päätti tukea hanketta 20-vuotisjuhlansa kunniaksi. Yhdistys oli jo vuonna 1988 käynnistänyt vaihto-oppilasohjelman Suomen opetusministeriön kanssa. Sopimuksen allekirjoittivat kulttuuriministeri Anna-Liisa Piipari ja Kansai Japan-Finland Societyn puheenjohtaja, tohtori Genshitsu Sen, Urasenke-teekoulukunnan suurmestari.
Tohtori Genshitsu Sen vihki teehuoneen käyttöön Suomenlinnassa 17.6.2004. Tässä yhteydessä tila sai nimekseen Tokuyūan (Hyveiden maja). Suomenlinnan teehuone on ensimmäinen konkreettinen esimerkki perinteisestä japanilaisesta teehuone- eli sukiya-arkkitehtuurista ja sen mukaisesta puurakennustaidosta Suomessa. Teehuoneen kantava runkorakenne on tehty suomalaisesta männystä. Se muodostuu pääosin japanilaisin käsityökaluin työstetyistä pilareista ja palkeista, jotka on liitetty toisiinsa vanhalla japanilaisella puuliitostekniikalla.
Voit lukea lisää Suomenlinnan japanilaisen teehuoneen rakentamisesta sivulta teehuoneen rakentaminen ja teehuoneen tukijat.