Chadō

Chadō (茶道, teen tie) on perinteinen japanilainen kulttuurimuoto, joka tunnetaan länsimaissa myös hieman harhaanjohtavasti nimellä teeseremonia. Chado kulminoituu pulverimaisen matcha-teen valmistamiseen ja juomiseen tiettyä teentekotapaa (temae) noudattaen teetilaisuudessa (chaji tai chakai). 

Teetilaisuus on kahden tai useamman ihmisen kohtaaminen, jossa korostuvat läheisyys, harmonia ja kunnioitus kanssaihmistä kohtaan. Teetilaisuus etenee ennalta määrätyn muodon mukaisesti. Tilaisuuden aikana tarjotaan yksinkertaisimmillaan vain makeisia ja vihreää matcha-teetä (chakai). Täysipitkä, muodollinen teetilaisuus (chaji) kestää noin neljä tuntia ja sen aikana tarjoillaan kaiseki-ateria, sekä kahta erilaista matcha-teetä. 

Chadōn oppiminen ja ymmärtäminen käsitetään elämän pituiseksi tieksi, joka parhaimmillaan vaikuttaa sen harjoittajan elämään sekä asenteisiin kokonaisvaltaisesti

Chadōn keskeisimmän sisällön voi tiivistää neljään käsitteeseen:

Harmonia

Wa tarkoittaa harmoniaa ja sopusointua teetilaisuuteen kokoontuneiden ihmisten kesken, mutta myös tilaisuudessa käytettävien välineiden sopivuutta tilaisuuden luonteeseen, vuodenaikaan, sekä vieraiden henkilökohtaisiin mieltymyksiin.

Kunnioitus

Kei, eli kunnioitus, kuvastaa vilpitöntä kiitollisuutta lähimmäisiämme kohtaan. Se ilmenee esimerkiksi teetilaisuuden tarkoin määrätyssä etiketissä, muiden huomioon ottamisessa pienimmissäkin asioissa, sekä teevälineiden huolellisessa käsittelyssä.

Puhtaus

Sei merkitsee puhtautta niin fyysisessä kuin henkisessä mielessä. Teetilaisuudessa olennaista on mielen puhtaus, keskittyminen, ja ylimääräisten ajatusten jättäminen pois, jotta voidaan varauksetta kohdata toinen ihminen ja jakaa maljallinen teetä tämän kanssa. Yksinkertaisuus ja koruttomuus, kaiken turhan karsiminen, auttaa myös löytämään oman todellisen “minämme”.

Tyyneys

Jaku tarkoittaa mielenrauhaa, joka seuraa näiden edellä mainittujen periaatteiden noudattamisesta. Se on myös buddhalaisuudessa oivaltamista, valaistumista, tarkoittava sana.