Teehuone Tokuyūan

Suomen ensimmäinen perinteinen japanilainen teehuone sijaitsee Suomenlinnan Susisaaressa, bastioni Hyveen punatiilisessä kasematissa. Suomenlinnan teehuoneessa opiskellaan japanilaista teetaidetta eli chadōta, jota harjoitetaan perinteisten muotojen mukaisissa teetilaisuuksissa.

Suomenlinnan teehuone on yhdistelmä perinteistä japanilaista puurakennetta ja kaariholvattua merilinnoitusta. Japanilaisten elementtien rinnalla on käytetty suomalaisia materiaaleja, mikä myös tekee tilasta erityisen. Se on samalla kertaa sekä japanilainen että suomalainen teehuone. Kasematti on kooltaan noin 50 m2 ja tilankäytön suunnittelussa on pyritty ennen kaikkea toiminnallisuuteen.

Tilaan on rakennettu chadōn opiskeluun parhaiten soveltuva kahdeksan tatamin kokoinen teehuone (hiroma). Siihen liittyy kiinteästi valmistelutila eli perinteinen mizuya- teekeittiö sekä nykyaikaisesti varustettu pieni moderni keittiö. Kasematissa on myös japanilaistyyppinen eteistila genkan sekä parin tatamin kokoinen pienempi teehuone (koma).

Suomenlinnan merilinnoitus kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja sen tyyni ja ajaton tunnelma tukee erinomaisesti teehuoneessa tapahtuvaa toimintaa.

Kartta teehuoneen sijainnista.